Hrvatski English Deutsch Česky Italiano Slovenski France Spain Holland Hungarian

Maslenica

Maslenica je smještena na samoj obali toplog i zatvorenog Novigradskog mora, čija je karakteristika zelena vegetacija primorske flore. Obala je kamenita i lijepo razvedena sa pripadajucim setnicama i prilazima moru.More je plitko i toplo, ali čisto, vrlo viskoke kakvoce i bistrine. Priroda se pobrinula za kvalitetu mora, koje je toplije od Jadranskog, a ušće rijeke Zrmanje, bisera hrvatskih rijeka, stvara uvjete za nastanak planktona koji je vazan u morskom hranidbenom lancu.


Obilje plave ribe dokaz je njegove kakvoce. Ljeti se u njemu nerijetko viđaju dupini, čak i morski kitovi, koji tu dolaze u potrazi za finim zalogajem ribe. Ime je dobilo po stoljetnim maslinama koje su stanovnici generacijama do današnjih dana uzgajali uz samu obalu. Svaka od tih maslina zaseban je spomenik prirodne ljepote i kulture prošlih vremena stanovništva, koji na ovim prostorima zive već vise od trinaest stoljeca .

Blizina Velebita, s kojeg svakodnevno struji osvjezavajuci zrak bogat kisikom, u dodiu s morskim zrakom cini zracnu kupku posebno zdravu za osobe s poteskocama u disanju.Iz Maslenice vrlo brzo se dolazi do NP Velika i mala Paklenica (free climbing), a u krugu 80 km nalaze se NP Plitvice, NP Krka, NP Kornati, Cerovačke spilje, rijeka Zrmanja (rafting), Vransko jezero, izvor rijeke Une.

Sve ove pogodnosti čine Maslenicu odličnim izborom za vrlo kvalitetan odmor koji će vam ostati u lijepom sjećanju i nadamo se ponovno vratiti iduće godine.